A Rádióklub archívuma / Our Archives

Ezen a lapon a makói rádiósok, a Rádióklub ma már talán muzeális emlékeit, relikviáit szeretnénk bemutatni és megőrizni az utókornak, melyekre szívesen visszaemlékezünk és reméljük, látogatóinknak is tudunk érdekességekkel szolgálni a makói rádiózás történetéből.

On this page we would like to introduce and preserve for posterity our radio-historic relics. We remember gladly back to these things and we hope our visitors can also serve as curiosities in the history of radio broadcasting Mako.

ha8kci_QSL60.gif
QSL lapunk a 60-70-es években

A jó körülmények, a korszerűbb technikai feltételek jó hatással voltak a rádió forgalmazásra (QSO-zásra) is. Szinte folyamatosan hallható volt akkoriban a sávokban a HA8KCI hívójel. Köszönhető volt ez többek közt annak is, hogy a klub egy speciális QSL lapot készítetett, valamint emlékplakettet (tányért) adott annak, aki legalább 10 makói rádióamatőrrel létesített összeköttetést.

A klubtitkár a kellékek előállításához szükséges "anyagi erőforrást" a Városi Tanácstól (Forgó István tanácselnöktől) "szerezte meg". A QSL lapot és a tányért Takács Győző iparművész tervezte. A tányérok a hódmezővásárhelyi Majolikagyárban készültek.

A QSL lapon a 30-szám, illetve a tányéron az 1944 - 1974 Makó város felszabadulásának 30 éves évfordulóját jelenti. (A II. világháború végén, 1944. szeptember 23-án lépték át a szovjet csapatok Battonyánál a magyar államhatárt és szeptember 26-án már Makó is felszabadult...)
1973. májusában Majsai Mihály lett a Makói Rádió Klub titkára. Az akkor 29 éves fiatalember megválasztása után nagy ügybuzgalommal látott neki a klub irányításához.

Mindenek előtt a körülmények és technikai feltételek megújítását, korszerűsítését határozta el. E célok megvalósításához mozgósította a klub tagságát, valamint az ügy mellé állította a város akkori vezetését is.

A "Rádiótechnika" című szakmai folyóirat 1973. decemberi számában HA5BT tollából megjelent "A makóiak 110 napja ..." című riportban már arról olvashatunk, hogy megtörtént a klubhelyiség felújítása, s ez milyen nagy összefogással, lelkesedéssel valósult meg.
A QSL lap grafikája a város 30 éves fejlődésének eredményeit illusztrálja: jelen van a mezőgazdaság, az ipar, ... magas házak épültek-épülnek, autók közlekednek ..., s természetesen ott van a rádiózást jelentő adótorony is ...
ÁFOR benzinkút a Felszabadulás utca legelején. Szemben a Szabadság mozi és a "Kispresszó", a tankautó takarásában, az ostorlámpa mögötti épületben volt a rádióklub. BC-348 - 6 sávos 8 csöves superheterodyne vevőkészülékünk a klubállomáson a '60-as években.
HA8EN arvhívumából: HA8DK Sanyi — HA8-Ø25 Jani (HA8CR) — HA8-Ø27 Zoli (HA8LSE) a hatvanas években
350W-os lineár végfokozat 2m-re 1988-ból, HA8CL készítette a pécsi rádióklubnak. 2013-ban is üzemképes.
Antik rádió gyűjtemény / Vintage radio collection
 

© 2009-2018 Makói Rádióamatőr Klub HG8FH - HA8EN SubPage last updated on
Credit: Rádiótechnika