Rácz Mihály - H A 8 E B (HG8EB) ex HA8-053

Köszönjük látogatásodat ezen a lapon / Thank you for visiting!

HA8EB op. Misi QTH: Makó WWLOC: KN06ff

A kezdet...
Az 1960-as évek végén történt az általános iskolában az egyik politechnikai órán, hogy detektoros készüléket építettünk és antennát is készítettünk hozzá. Amikor elkészültünk az antenna építéssel és becsatlakoztattuk a készülékbe, lázasan adtuk át egymásnak osztálytársaimmal a fejhallgatót. A kísérlet sikerült és megszólalt a bukaresti rádió. Bizonyára ez volt a kezdeti motiváció rádió amatőrré válásomnál.

Ezt követően saját magamnak is készítettem olyan detektoros készüléket ami működött is. Később mindig olyan elektromos dolgot bütykölgettem, ami kapcsolatban volt a rádiózással.


1970–ben a szomszédban lakó Fodor Ferenc (HA8EA) barátom hívására beíratkoztam a makói rádiós klubba, ahol Bakos Sándor (HA8DK) vezetésével folyt az oktatás. Sándor lenyűgözően tudta előadni a rádió amatőrködéssel kapcsolatos műszaki dolgokat.

1972-ben sikeres operátori vizsgát tettem, a vizsga után az adószobában is lehetett már ténykedni. Abban az időben még külön adóvevő készülékünk volt. Mindig nagy izgalommal kezdtem el a forgalmazásokat, nagy öröm volt számomra egy-egy távoli állomással kapcsolatot létesíteni. Később megkaptuk az FT-250-es transceivert, ami sokkal könnyebbé tette a munkát az éterben.


1982-ben „B” fokozatú vizsgát tettem és megkértem az adóengedélyt. Ezt az engedély 1983. szeptemberében kaptam meg. Otthon egy junior transceiverrel dolgoztam a 3,5 MHz-en.

1984-ben sikerült Friedrichshafenbe utazni az amatőr barátaimmal ahol vásároltam egy Kenwood TS-120W transcievert, ami nagy minőségi változásokat hozott az általam létesített összeköttetésekben. Ezt követték az antenna kísérletek. Szeretem a QRP rádiózást és a DX összeköttetések létrehozását. Amikor különleges hívójelek jelennek meg az éterben igyekszem velük felvenni a kapcsolatot. Szeretem a régi rádiókat felújítani, gyűjtöm is őket. Nagy öröm számomra amikor az 50 éves rádiók újra megszólalnak.

A makói Rádióklub napjainkban is működik, én vagyok a klub elnöke. Rádiómat minden nap bekapcsolom és tartom a kapcsolatot klubtársaimmal, keresem a kapcsolat felvételt a számomra még ismeretlen állomásokkal.

HA8EB archívumából
Híradós katonaként a hetvenes években
Kimenő QSL lapjaim az idők során
Legelső, felejthetetlen QSL lapjaim még HA8-053 megfigyelőként
 

© 2009-2012 Makói Rádióamatőr Klub HG8FH - HA8EN SubPage last updated on
Credit: HA8EB's CV