Majsai Mihály - H A 8 C L (HG8CL) ex HA8-009

Köszönjük látogatásodat ezen a lapon / Thank you for visiting!

HA8CL op. Misi QTH: Makó WWLOC: KN06ff

A Makói Rádióamatőr Klub története is – hasonlóan több más magyarországi rádiós klubéhoz - a múlt század korai évtizedeire nyúlik vissza. Arra az időszakra, amikor az országban növekedni kezdett a rádió adókészülékeket építő amatőr rádiósok száma. Az akkori, úttörő munkát végző rádióamatőröket később újabb generáció követte, melyek közé tartozik a makói klub egyik alapító tagja, HA8CL Misi.

1944-ben született, s már kisgyermekként megszerette az elektromosságot. Apja telefonszerelő, majd villanyszerelő volt, s tőle sok érdekes dolgot látott, tanult. Megcsodálta azokat az eszközöket, alkatrészeket, készülékeket, amelyekkel apja dolgozott. Többek közt élénken él emlékezetében az a („Daniell”) galvánelem, amellyel egyszer egész éjjel világított. Az elemi iskolában a fizika szakkör tagjaként már „lámpás” rádió vevőkészüléket is épített barátaival.

Középiskolás korában szerzett tudomást arról, hogy tapasztalt rádiósok (Báron Ferenc HA8CF, Kucsera Lajos HA8CI) e technika iránt fogékony fiatalokat keresnek egy rádióamatőr klub létrehozásához. Misi természetesen azonnal belépett a klubba, s hamarosan megtanult morzézni. Szinte minden nap, iskola után bejárt rádiózni és megfigyelte az amatőrök összeköttetéseit. Megfigyeléseit, melyből hamarosan tekintélyes mennyiség gyűlt össze, naplóba vezette. Felkészült az első rádióamatőr vizsgára. Először a HA8-009 megfigyelő szám, majd a HA8CL hívójel birtokosa lett.

Civil foglalkozása RTV műszerész, de a rádióamatőr tevékenység (hobby) ettől kezdve élete elválaszthatatlan részévé vált. Több készülék és antenna konstrukció megépítése, számtalan RH és URH éterversenyen való részvétel fémjelzi rádióamatőr tevékenységét. Hívójele és személyisége ismertté vált belföldön és külföldön egyaránt. 1973 és 1989 között a Makó Városi (MHSZ) Rádióklub vezetője, titkára. Az Ő közösségi aktivitásának köszönhetően vált folyamatossá ebben az időszakban az elődök által alapított rádióklub működése a városban.

Misi saját amatőr rádióállomása mindig a kimagasló felszereltségűek közé tartozott. Igyekezett korszerű alapkészüléket beszerezni, s hozzá komoly kiegészítő berendezéseket biztosítani. Ezeket a kiegészítő eszközöket (antenna, végerősítő, stb.) mindig saját maga készítette. Az alábbi fotók - Misi által kommentálva - ezeket a "házi gyártású" eszközöket mutatja:

"Éveken keresztül a Pécs melletti Tubes-tetőre jártam URH versenyekre a szentesi klub tagjaival, HA8ET, HA8CE és HA8FW barátaimmal. Számos versenyen Európa első helyezést értünk el.

Talán ennek is köszönhető, hogy közelebb került hozzám az ultrarövid hullámú sáv. Ezért jelenleg is főleg az URH sávban dolgozom. Van egy antenna csoportom 4x11H/V és hozzá egy saját építésű PA, mely 1.2kW. Ezekkel a Holdon keresztül dolgozom. Van egy 12 elemes long yagim 14m magasan, szintén a 2m-re. Ezt használom meteor összeköttetésekre.

Az RH sávokra is időnként, egy-két érdekes DX összeköttetés erejéig kilátogatom. Rövidhullámra egy 3 elemes 3 sávos beam-mel rendelkezem."

G5RV antenna 80-10 meter

Az első EME összeköttetés nyugtalapja KB8RQ-tól

Az új követőmechanikával megépített 4x11+11 elemes H/V EME antennarendszer 2012-ben
A 2014-ben elkészült 4x12+12 elemes - G4CQM - horizontál/vertikál EME antennarendszer

© 2009-2012 Makói Rádióamatőr Klub HG8FH - HA8EN SubPage last updated on
Credit: HA8CL's CV